Betalningsanmärkningar

betalningsanmärkningar

Ni som har en eller flera betalningsanmärkningar kan få svårare att teckna ett nytt lån eller ansöka om ett kreditkort på banken. Ofta likställs betalningsanmärkningar med dålig ekonomi. Det rekommenderas inte att ni lånar om ni har en ansträngd ekonomi då detta endast förvärrar situationen. Se hellre till att ni ordnar upp er ekonomi istället för att låna.

Skulle du ändå ha en bra ekonomi men en betalningsanmärkning så kan du ta ett lån om det är något du känner att du är i behov av. Men hur ska man kunna få ett lån beviljat om man har en betalningsanmärkning? Genom att bevisa för låneföretagen att du faktiskt har en stabil ekonomi där du redovisar för ett par månader tillbaka att det finns få anledningar för att nekas ett lån. Då din ekonomi trots allt är sund och stabil.

Trots det finns det låneföretag som håller stenhårt på att neka personer med anmärkningar trots en i övrigt sund ekonomi. Då är det bara att leta upp ett annat låneföretag.

Betalningsanmärkning

Om man har en eller flera betalningsanmärkningar (eller betalningsstörningar som man säger i Finland) så kan det ställa till problem för den som vill ta ett snabblån eller mikrolån eftersom många långivare och låneinstitut säger blankt nej till dessa. Har man en betalningsanmärkning så blir det alltså inget lån.

Några företag som ställer ut mobillån och webblån använder sig dock av en så kallad scoringmodell för att bedöma kreditvärdigheten hos en specifik låntagare. Detta innebär att man kan få låna trots att man har en eller flera betalningsanmärkningar.

Att dessa låneinstitut godkänner ansökningar från vissa personer med betalningsmärkningar betyder inte att alla med betalningsmärkningar får ett lån. Långivaren gör en bedömning av varje person. Du måste ha en “ordnad ekonomi” för att klara kreditprövningen och få låna pengar.

Låna pengar med betalningsanmärkning

När man ansöker om lån så är de bästa förutsättningarna att få ett lån beviljat att man har en god kredithistorik och en fast inkomst. Det är dock lätt att dra på sig en betalningsanmärkning idag då hela processen för indrivning sker med automatik i dagens finanssystem och om man inte själv agerar direkt går det fort. ibland kan man få en betalningsanmärkning trots att man kan och vill betala, men man kanske har varit bortrest eller på annat sätt missat betalningsföreläggandet från Kronofogden.

En betalningsanmärkning ligger alltid kvar i minst 3 år men det är snarare skuldsaldot hos Kronofogden som är det viktigaste. Skuldsaldot hos Kronofogden visar på om man kan och vill betala sina skulder och för att kunna låna trots att man har en betalningsanmärkning behöver man ha ett skuldsaldo hos Kronofogden som är noll.

Låna pengar med betalningsanmärkning. Att ansöka om krediter och lån hos finansbolag som kräver att det inte finns betalningsanmärkningar är både bortkastad tid och ibland även kostnader för ansökan, anger de i sina villkor eller på sin hemsida att man inte får ha några betalningsanmärkningar så ska man inte ansöka om lån hos dessa.

Det finns dock långivare som lånar ut även till personer med betalningsanmärkningar. I detta fall går det inte att använda gamla traditionella kreditmallar när man gör kreditprövningar. Istället får man se över låntagarens betalningsvilja på annat sätt och göra riskanalyser för varje enskilt ärende. Det kan även betyda att när man lånar med betalningsanmärkning kan man få betala en lite högre ränta för sitt lån.

Andra saker som långivaren beaktar är hur gammal betalningsanmärkningen är, om det är flera betalningsanmärkningar och om skulden som gav betalningsanmärkningen är till fullo betald.

Har man en god betalningsvilja, trots att man fått en betalningsanmärkning, och en fast inkomst som visar på att man har kapacitet att återbetala sitt lån finns det flera långivare som beviljar lån.

Olika typer av lån med betalningsanmärkning

Man kan få både bostadslån, privatlån, blancolån och snabblån beviljat trots att man har betalningsanmärkningar. Varje långivare har sina egna kreditbedömningsmodeller som de använder för att se om man kan få låna, hur mycket man kan få låna och vad kostnaden blir, räntan i detta fall, för att låna. En anmärkning är sällan något problem, om man har ett skuldsaldo som är 0 kr, men ibland kan det även fungera att låna om man har flera anmärkningar om man kan visa på att man nu har en ordnad ekonomi.

Om man har svårt att få lån på grund av betalningsanmärkningar så underlättar det betydligt om man lånar till något som man kan ha i säkerhet för lånet, exempelvis en bostad eller en bil. Om man har en medsökande som har en bra kreditvärdighet kan även det underlätta att få lån och likaså om man har en borgensman.

Om man söker ”Lån med betalningsanmärkning” eller ”Låna pengar med betalningsanmärkning” på Internet så hittar man ett flertal företag som kan tänka sig att låna ut till personer med betalningsanmärkningar. Det är viktigt att man jämför villkor och kostnader för lånet mellan låneföretagen då räntan kan skilja ganska mycket mellan låneföretagen.