Återbetalning

återbetalning

Att inte klara att betala tillbaka ett lån är en mardröm för många. Som tur är så kan de flesta betala tillbaka sina lån men ibland händer det att man inte klarar att betala tillbaka sitt lån och då är det bra om man i förväg vet hur man agerar om när det inträffar.

Ta kontakt med kreditgivaren

Det värsta du kan göra i en situation där du inser att du inte kommer att kunna betala tillbaka lånet är att ignorera problemet. Ännu värre skulle möjligen vara att låna ännu mer pengar för att betala tillbaka gamla lån. Vad du hur som helst bör göra är att helt enkelt ta kontakt med det låneföretag din nuvarande (eller framtida) skuld kommer att ligga hos för att därefter arbeta ut ett plan.

Många låneföretag är beredda på att göra mycket för att göra ditt lån enklare att betala tillbaka och i slutändan rädda dig från att hamna hos till exempel kronofogden. Exempelvis så kan låneföretag frysa räntan, sänka någon avgift eller förlänga tiden för återbetalning. I vissa extrema fall så kan dom även skriva av lånet helt i utbyte mot att du betalar tillbaka det du nu kan.

Det som gör ditt lån allra billigast är du själv som betalar tillbaka det i tid. Alla lån blir otroligt dyra om du skulle missa en inbetalning då extra avgifter kan sättas in och räntan kan höjas markant, så undvik detta i möjligaste mån.

Kan man bli fri från skulder genom att ta ett lån till?

Ja, men det måste vara en väl planerad ekonomisk strategi. Det kallas att man samlar sina små lån och går ut på att du tar ut ett stort lån med lägre ränta som täcker hela summan för samtliga av dina små lån. Dessa pengar använder du för att bli fri från alla små lån. I fortsättningen så behöver du därför bara betala av på ett stort lån.

Fördelar med att samla sina lån

Det finns många fördelar med att samla sina lån. Den största fördelen är att du får en bättre överblick över dina finanser. Ett problem som ofta dyker upp när man har samlat på sig många små lån, är att man förlorar kontrollen. Man har så många lån att tänka på att man lätt glömmer bort en betalning eller två. Och då tillkommer dyra påminnelseavgifter.

Genom att istället ha ett stort lån att amortera av på, så får du därmed större kontroll över dina pengar. Det är enklare att komma ihåg en enda amortering. Du slipper samla på dig extra skulder genom påminnelseavgifter och aviavgifter. Större lån är också billigare i längden. Små lån har som regel ganska hög ränta. Ett större lån kan sänka dina räntekostnader, samt förbättra din kreditvärdighet. Detta kommer att öka dina chanser till att få lägre årliga omkostnader samt bättre villkor vid framtida lån.